top of page
Obrázek autoraENG-CR s.r.o.

Report o vývoji cen energií (týdenní upřesnění)

Roční produkty elektřiny

Ceny ročních produktů elektřiny pokračují ve slabém poklesu díky příznivým podmínkám pro výrobu z obnovitelných zdrojů (OZE). Nejbližší roční produkt Cal-25 se obchodoval za 94,07 EUR/MWh, což je pokles o 0,14 % oproti předchozímu týdnu. Tento pokles je způsoben zvýšenou výrobou z OZE a příznivou předpovědí počasí​​​​.



Emisní povolenky

Cena emisních povolenek poklesla o 0,85 % na 67,92 EUR/t CO2. Tato hodnota je ovlivněna provázaností mezi cenovým vývojem elektřiny a emisních povolenek. Další pokles lze očekávat v souvislosti s ukončením obchodování opcí pro šestý měsíc​​​​.


Černé uhlí

Cena černého uhlí vykazuje mírný pokles o 0,83 % na 119,5 USD/t. Tento pokles je způsoben stabilními podmínkami na trhu bez výrazných změn ve výrobě či poptávce​​.


Průměr na denním trhu s elektřinou

Týdenní průměr na denním trhu s elektřinou se zvýšil o 20,44 % na 84,57 EUR/MWh. Tento nárůst je zapříčiněn rozmanitostí počasí, kdy deštivé dny snížily výrobu fotovoltaických elektráren a slunečné víkendy zvýšily spotřebu klimatizací. Celkově došlo k nižšímu počtu záporných hodnot než v předchozím týdnu​​​​.


Trh s plynem

Cena zemního plynu vzrostla o 1,25 % na 38,84 EUR/MWh. Růst ceny je ovlivněn pokračující odstávkou těžební infrastruktury v Norsku a konkurenčním spotřebitelským vztahem s Čínou. Čína má vyšší rovnovážnou cenu, což zvyšuje atraktivitu dodávek pro asijský trh​​​​.



Vnitrodenní trh s plynem

Týdenní průměr Indexu OTE na českém vnitrodenním trhu se zemním plynem klesl o 2,70 % na 36,61 EUR/MWh. Tento pokles je důsledkem teplého počasí, které snižuje spotřebu plynu pro vytápění​​​​.


Ropa Brent

Cena ropy Brent vykazuje mírný pokles o 0,38 % na 85,01 USD/bbl. Tento pokles je způsoben stabilními podmínkami na trhu ropy, i když v pondělí dosáhla nejvyšší hodnoty za poslední dva měsíce​​.


Česká koruna

Kurz české koruny vůči euru se pohybuje kolem úrovně 24,8 CZK/EUR s mezitýdenním oslabením o 0,7 %. Tento pokles je reakcí na nižší než očekávanou květnovou inflaci​​​​.


 

Zajímavost pod čarou

Spotřeba elektřiny i plynu v Česku klesá, hlavní příčinou je teplejší počasí. V prvních pěti měsících roku 2024 klesla spotřeba elektřiny o 3 % a spotřeba plynu o 8 % ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend pokračuje již dva roky a kromě počasí je ovlivněn také zdražováním energií​​​​.


Novinky z energetického trhu

Zájem o fotovoltaiku

Snížení dotací a omezení přetoků zpomalily zájem o fotovoltaiku. Zákazníkům více vadí omezení přetoků do sítě než samotné snížení dotací. Investice do fotovoltaických elektráren však stále zůstává výhodná díky nižším cenám komponent a snížení DPH​.


Kompenzace za vysoké náklady na elektřinu

Ministerstvo životního prostředí ČR navrhuje přes 2 miliardy Kč na kompenzace firmám za vysoké náklady na elektřinu. Tento krok má pomoci firmám zvládat rostoucí náklady na energie a udržet konkurenceschopnost na trhu​​.


 


Vývoj cen energií v roce 2024 je ovlivněn různými faktory, včetně výroby z OZE, odstávek těžební infrastruktury a legislativních změn. Pro odborníky a obchodníky s energiemi je klíčové sledovat tyto trendy a připravit se na možné dopady na trh. Spotřeba energií v ČR klesá hlavně kvůli teplejšímu počasí a zvýšeným cenám energií. Vývoj na trhu s fotovoltaikou a nové legislativní předpisy také významně ovlivňují energetický sektor.

3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page