top of page
Obrázek autoraENG-CR s.r.o.

Analýza trhu s energetikou: aktuální trendy a vlivy na ceny

📈🔌 Energetický trh v pohybu! 🔄💡

Minulý týden byl na energetických trzích zajímavým obdobím, kdy ceny elektřiny dosáhly svých minulých minim. Obchodování uzavřelo na hodnotě 71,00 €/MWh, což byla značně nízká hodnota. Nicméně od začátku tohoto týdne jsme zaznamenali částečný návrat cen zpět, čímž se elektřina vymanila z části svých předchozích propadů.


Aktuální cena elektřiny v ročním kontraktu pro rok 2025 (k 28.2.2024):

  • Předchozí týden: 72,82 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 74,83 EUR/MWh


🌱 Emisní povolenky a spekulanti

Emisní povolenky EUA Dec-24 jsou momentálně v centru pozornosti, a trh očekává další vývoj. Krátkodobě je možné, že cena ještě klesne, ale očekává se vstup spekulativních hráčů, kteří povolenky nakoupí a čekají na růst cen.


🔥 Vliv ceny uhlí na elektřinu

Cena uhlí má vždy výrazný dopad na cenu elektřiny. Tento týden jsme viděli nárůst ceny uhlí, což mělo samozřejmě vliv i na cenu elektřiny.


Průměrná cena černého uhlí:

  • Předchozí měsíc: 102,50 USD/t (k 16.1.2024)

  • Aktuální cena: 97,50 USD/t (27.2.2024)


🌞 Teplé počasí a výroba z OZE

Extrémně teplé počasí v únoru a vyšší produkce z obnovitelných zdrojů energie měly vliv na cenu elektřiny. Tyto faktory přispěly k nevídanému cenovému propadu.



Stabilita cen zemního plynu

Ceny zemního plynu zůstávají relativně stabilní. Avšak očekává se, že brzy dosáhnou hodnot, které by mohly zastavit pokles.


Cena zemního plynu v ročním kontraktu 2025 (k 28.2.2024):

  • Předchozí týden: 31,509 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 29,34 EUR/MWh



🛢️ Ropa a kartel OPEC+

Cena ropy zaznamenala nárůst v očekávání dalšího prodloužení omezení těžby ze strany kartelu OPEC+. To má vliv na celkovou situaci na trhu energií.


📉 Vývoj cen na českém trhu se zemním plynem

Index OTE na českém vnitrodenním trhu se zemním plynem klesl o necelá 4 %, a to díky neobvykle teplému únorovému počasí.


💡 Současné ceny jednotlivých komodit jsou ovlivněny širokou škálou faktorů. Teplé únorové počasí, vyšší produkce z obnovitelných zdrojů a nárůst cen uhlí jsou jen některé z důvodů, které přispěly k nedávnému cenovému propadu elektřiny. Spekulace s emisními povolenkami a očekávání dalšího vývoje na trhu ropy také hrají svou roli. Je potřeba být připraven na možné další změny na energetických trzích.

17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page