top of page
Obrázek autoraENG-CR s.r.o.

Analýza trhu s energetikou: aktuální trendy a vlivy na ceny

📈🔌Zlato a bitcoin dosahují svých historických maxim a celý investiční trh významně roste. Komodity obchodované na energetické burze se nicméně oproti minulému týdnu nesou ve zcela opačném gardu. Trh se po krátkodobém expanzivním projevu opět vrací na původní, nižší úroveň a teplé počasí, které Evropě za poslední dny panuje, tento pokles pouze posiluje.


Na trhu s elektřinou lze pozorovat pokles u všech tří ročních produktů. Nejvýraznější z nich si připsal baseload roku 2026, který oproti minulé středě poklesl o 7,12 % na hodnotu 69,53 EUR/MWh. Jeden z faktorů, který tlačí cenu elektřiny směrem dolů, představuje i zvýšená nabídka na trhu v podobě obnovených dodávek z Ukrajiny do Evropy, které byly doposud pozastaveny z důvodu ruské vojenské invaze. Díky teplému počasí napříč Evropou dosahuje export ukrajinské elektřiny zatím nejvyšších objemů od začátku letošního roku.


Aktuální cena elektřiny v ročním kontraktu pro rok 2025 (k 15.3.2024):

  • Předchozí týden: 80,36 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 81,67 EUR/MWh 📈



🌱Cena emisních povolenek od minulé středy eviduje 4,6% pokles a obchodují se ke na úrovni 56,51 EUR/t CO2. Za poslední rok klesla jejich hodnota o téměř polovinu a nízká cena by mohla být znepokojivým signálem pro dekarbonizaci evropského průmyslu. Jedním z důvodů poklesu ceny je převis nabídky nad poptávkou, způsobený rozhodnutím EU o uvedení emisních povolenek z budoucích období do oběhu. Toto rozhodnutí mělo za svůj účel zafinancování postupného odklonu od ruských fosilních paliv.


🔥Cena černého uhlí se po nárůstu na letošní maximum pomalu vrací na nižší úroveň. S mezitýdenním rozdílem -8,17 % se ke včerejšímu dni obchodovalo za 104 USD/t. Česká republika, na rozdíl od sousedních zemí, stále nemá rozhodnuto v záležitosti, jak s uhlím naložit do roku 2030.


Průměrná cena černého uhlí:

  • Předchozí měsíc: 97,50 USD/t (k 27.2.2024)

  • Aktuální cena: 104,00 USD/t (5.3.2024) 📈


Trh po svém výkyvu směrem nahoru zažívá korekci a vrací se postupně na nižší úroveň. Všechny tří roční produkty se zemním plynem zaznamenaly od minulého týdne pokles, nejhlubší z toho evidoval nejbližší produkt Cal-25, který si odepsal 5,5 % a dostal se tak opět pod úroveň 30 EUR/MWh.


Cena zemního plynu v ročním kontraktu 2025 (k 15.3.2024):

  • Předchozí týden: 33,013 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 33,05 EUR/MWh📈



Cena ropy, stejně jako ostatní sledované komoditní produkty, zaznamenala cenový pokles, ačkoliv pouze mírný. Cena ropy Brent si od minulé středy odepsala 1,25 % a obchoduje za necelých 82 USD/bbl. Jeden z faktorů, který měl vliv na cenový pokles této komodity, je zvýšená nabídka na trhu v podobě obnovení vývozu ropy z Ruska po moři. Ruský export se v posledním týdnu dostal na letošní maximum. Kartel OPEC nicméně pro tento rok předpokládá zvýšení poptávky po ropě, což by tržní cenu mohlo opět vyhnat směrem vzhůru.


Týdenní průměr cen na denním trhu s elektřinou, se oproti minulé středě snížil o 5 %. Průměrná hodnota, za kterou se obchodovalo, byla 67,2 EUR/MWh. Týdenní průměr Indexu OTE na českém vnitrodenním trhu se zemním plynem si navzdory teplému počasí připsal necelá 3 % a průměrná hodnota byla ke včerejšímu dni 28,5 EUR/MWh. Kurz české koruny započal tento týden na mírně silnější pozici. Po více než měsíci se opět dostal pod hodnotu 25,3 CZK/EUR a oproti minulé středě koruna posílila o 0,3 %.


Graf cen elektrické energie na denním trhu:


💡Vývoj na energetickém trhu přináší zajímavé změny a indikuje různé faktory ovlivňující ceny a stabilitu trhu. Zvýšená nabídka z některých zdrojů a rozhodnutí politických orgánů mají významný dopad na ceny a mohou určovat směr trhu v budoucnu. Je tedy důležité sledovat další vývoj a reagovat na změny s ohledem na možné dopady na energetický sektor a související trhy.

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Opmerkingen


bottom of page