top of page
Obrázek autoraENG-CR s.r.o.

Analýza trhu s energetikou: aktuální trendy a vlivy na ceny

Nepříznivé ekonomické vyhlídky a nadprůměrně teplá zimní sezóna v některých evropských státech vedou k poklesu poptávky po emisních povolenkách, což vede k poklesu jejich cen. Tento jev má zásadní dopad na ceny energetických komodit, které sledujeme.


Snížení cen elektřiny a emisních povolenek

Ceny ročních produktů elektřiny klesly z důvodu nejen poklesu cen emisních povolenek, ale také kvůli negativním vyhlídkám na ekonomický růst v EU. Zprávy o nepříznivé ekonomické situaci v Německu, klíčovém hráči v oblasti obnovitelných zdrojů energie, snižují očekávání ohledně plnění cílů v oblasti obnovitelných zdrojů, což dále tlumí ceny emisních povolenek.


Aktuální cena elektřiny v ročním kontraktu pro rok 2025 (k 20.2.2024):

  • Předchozí týden: 74,37 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 72,82 EUR/MWh



Klesající ceny uhlí

Cena černého uhlí klesá o více než 10 USD/t, což je odrazem nejistoty v ekonomikách evropských států a hrozeb politické situace na Blízkém východě.


Průměrná cena černého uhlí:

  • Předchozí měsíc: 102,50 USD/t (k 16.1.2024)

  • Aktuální cena: 93-95 USD/t (21.2.2024)


Stabilita cen elektřiny a pokles cen plynu

Průměrná cena denního trhu s elektřinou zůstává téměř neměnná, zatímco ceny ročních kontraktů pro zemní plyn výrazně klesly. Nadprůměrné teploty a nižší spotřeba hrají roli v tomto poklesu, stejně jako dostatečná naplněnost zásobníků plynu a pozice asijských zemí v reexportu LNG.


Cena zemního plynu v ročním kontraktu 2025 (k 20.2.2024):

  • Předchozí týden: 31,338 EUR/MWh

  • Aktuální cena: 31,509 EUR/MWh



Výhled cen ropy a indexu OTE

Cena ropy Brent vzrostla, ale očekává se stagnace nebo pokles v reakci na možné diplomatické řešení konfliktu mezi Hamásem a Izraelem.


Průměrná cena ropy Brent za barel:

  • Předchozí týden: 81 USD/bbl

  • Aktuální cena: nad 83 USD/bbl


Průměrná cena denního trhu s elektřinou byla v posledním týdnu téměř shodná s průměrem týdne předcházejícího. Vzrostla pouze o 0,59 % na hodnotu 74,22 EUR/MWh. Průměrná týdenní cena indexu OTE na spotovém a vnitrodenním trhu s plynem klesla o bezmála 8 %.


Aktuální průměrná cena indexu OTE (k 21.2.2024):

  • Elektřina: 61,01 EUR/MWh

  • Plyn: 25,94 EUR/MWh



Vývoj české koruny

Česká koruna oslabuje v reakci na makroekonomické vlivy ze Spojených států a České republiky, stejně jako na očekávanou korekci základních úrokových sazeb směrem dolů.


Celkově lze pozorovat komplexní vliv ekonomických faktorů a geopolitických událostí na ceny energetických komodit v Evropě, což vyžaduje pozornost a flexibilitu při plánování a investicích v této oblasti. Budeme i nadále pečlivě sledovat všechny relevantní trendy a události a poskytovat Vám aktuální informace a analýzy.

12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page